Ak ste sa už zaujímali o vermikompost a jeho možnom využití v záhrade, možno ste narazili na pojmy ako dážďovkový čaj, alebo dokonca kompostový čaj. Pred tým než si povieme čo to je dážďovkový čaj, povedzme si najskôr čo dážďovkový čaj nie je.

Je výluh z vermikompostu dážďovkový čaj?

Je bežnou mylnou predstavou, že tekutina, ktorá sa zhromažďuje na dne vášho vermikompostéra sa nazýva dážďovkový čaj. To však nie je pravda. Táto prebytočná tekutina v skutočnosti nie je produktom dážďoviek ale pravdepodobne dôsledok anaeróbnych podmienok vo vašej nádobe na dážďovky.

Anaeróbne prostredie si môžeme predstaviť ako príliš mokré prostredie, ktoré často býva v spodnejších vrstvách nadmieru zhutnené a teda bez prístupu kyslíka.

Správne založený vermikompostér neprodukuje takmer žiadnu prebytočnú tekutinu a po stlačení vermikompostu v dlani môže vytiecť maximálne pár kvapiek tekutiny, alebo dokonca žiadna. Navyše v anaeróbnych podmienkach dochádza k množeniu anaeróbnych baktérií ktoré vo všeobecnosti nie sú pre rastliny prospešné.

Výluh sa považuje za hodnotný kvôli živinám ktoré sa doň vylúhovali pri prechode vermikompostérom, avšak nie pre živé mikróby.

Výluh môžeme použiť na hnojenie rastlín, ale aby sme predišli poškodeniu rastliny, odporúča sa takýto produkt riediť v pomere 1:10. Hodí sa na použitie ako zálievka k stromom, kríkom alebo okrasným kvetom. Na úžitkovú zeleninu a obzvláš postrek na list vhodný nemusí byť. Kvalita takéhoto produktu je tiež závislá od toho, či máme v nižších vrstvách vermikompostéra rozkladajúce sa zbytky kuchynského odpadu, alebo predpripravený kvalitný kompost.


Benefity dážďovkového čaju

Ak hovoríme o výrobe kompostového čaju, najprv musíme hovoriť o tom, prečo potrebujeme kompostový čaj a aké sú výhody ktoré hľadáme.

  • Bohatý zdroj živín: Obsahuje ľahko stráviteľné formy dusíka, fosforu, draslíka a ďalších mikroprvkov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast rastlín.
  • Stimuluje rast: Obsahuje rastové hormóny a enzýmy, ktoré podporujú tvorbu koreňov, klíčenie semien a celkový rast rastlín.
  • Zlepšuje štruktúru pôdy: Mikroorganizmy prítomné v čaji zlepšujú štruktúru pôdy, zvyšujú jej priepustnosť pre vodu a vzduch a podporujú tvorbu humusu.
  • Posilňuje imunitný systém rastlín: Pravidelná aplikácia čaju zvyšuje odolnosť rastlín voči chorobám a škodcom.
  • Je ekologický: Je to 100% prírodný produkt, ktorý nezaťažuje životné prostredie.
  • Je ekonomický: Vermikompost a teda aj dážďovkový čaj si môžeme vyrobiť doma.


Čo je pravý dážďovkový čaj?

Pravý dážďovkový čaj by mal byť vo výsledku tekutý produkt plný dobrých aeróbnych baktérií. Hlavný benefit pri výrobe dážďovkového čaju sú mikróby a zvlášť mikrobiálna diverzita - rôznorodosť. Tieto baktérie pomáhajú upravovať pôdu, bojovať proti škodlivým baktériám a zlepšujú schopnosť rastlín absorbovať živiny.

Sekundárny benefit je, že sa pri jeho výrobe extrahujú aj živiny, minerály a rastové stimulátory, ktoré vermikompost obsahuje.


Recept na dážďovkový čaj

Na prípravu dážďovkového čaju potrebujeme:

  1. 20 litrov nechlórovanej vody (dažďová voda alebo voda z vodovodu odstáta aspoň 24hodín)
  2. 1-2 šálky vermikompostu
  3. vrecko na vermikompost
  4. ¼ až ½ šálky nesírenej melasy

Príprava dážďovkového čaju je podobná príprave bežného čaju. Pripravíme si nádobu s vodou. Tá nesmie byť chlórovaná, inak by sme zabili prospešné organizmi vo vermikomposte. Môžeme použiť buď dažďovú vodu alebo vodu z vodovodu ktorá musí odstáť aspoň 24 hodín, aby chlór z nej vyprchal.

Do vody pridáme melasu ktorá bude slúžiť ako potrava pre mikroorganizmi. Melasu je vhodné najprv rozpustiť v menšom množstve teplej vode inak sa nám po vliatí nemusí rovnomerne rozmiešať, ale padne nám na dno a jej následné rospustenie bude obtiažnejšie. Nádobu s vodou a vliatou melasou poriadne premiešame. Na premiešanie môžeme použiť palicu a krúživými pohybmi rôznymi smermi sa snažíme jednak vodu s melasou rozmiešať a zároveň vodu v nádobe okysličiť.

Vermikompost vložíme do vrecúška z priepustného materiálu ako je napríklad gáza alebo látkové vrecko. Vrecko ponoríme do vody a jeho masírovaním sa snažíme vyplaviť do vody čo najviac materiálu. Takto za občasného vymasírovania vrecka a okysličenia vody bude čaj pripravený za 15 minút. Zvyšný vermikompost môžeme použiť ako hnojivo v záhrade.

*V prípade že čajom budeme zalievať rastliny krhlou bez ružice, nemusíme látkové vrecko použiť.


Sýtený dážďovkový čaj

Vyššie uvedená metóda je jednoduchá a rýchla na prípravu, ak však chceme z vermikompostu vyťažiť maximum, môžeme si pripraviť bioaktívnejšiu verziu čaju. Ingrediencie na prípravu sýteného čaju sú rovnaké ako je uvedené vyššie. Do pripravenej odstátej vody pridáme melasu a vermikompost. Následne do nádoby privedieme kyslík a to pomocou akváriového, alebo iného vzduchovacieho čerpadla. Snažíme sa, aby bublinky vychádzali úplne od spodu nádoby a okysličovali celý obsah nádoby. Takto čaj ‘varíme’ niekoľko hodín.

Podľa viacerých zdrojov je optimálny čas prípravy čaju približne 24 hodín. Počas tejto doby dochádza k množeniu aeróbnych mikroorganizmov. Jeden organizmus sa za priaznivých podmienok môže za 24hodín rozmnožiť na milióny. Ak to vykrátime tým, že už v samotnom vrecúšku s vermikompostom máme miliony a milióny organizmov, je výsledný produkt probiotická bomba. Pri tomto postupe môžeme použiť zvýšenú dávku melasy, aby mali baktérie dostatok potravy počas celej doby prípravy čaju.


Aplikácia dážďovkového čaju

Ako už bolo spomenuté, hlavný benefit sýteného dážďovkového čaju sú aeróbne mikróby a ich rôznorodosť. Tieto mikróby sú ‘suchozemce’ a ich prežitie závisí (okrem iného) od prístupu ku kyslíku a potrave. Pre dosiahnutie plného potenciálu čaju je preto potrebné si jeho prípravu naplánovať tak, aby sme ho mohli aplikovať čo najskôr po uvarení (a teda čo najskôr dopraviť mikróby na list alebo do pôdy, kde budú ďalej pôsobiť).

Sýtený čaj si nikdy nerobíme ani neodkladáme do zásoby na neskôr, pretože do 24 hodín po spotrebovaní kyslíka a potravy sa premení na bezcennú tekutinu.

Odporúča sa riediť v pomere 1:4 (1 diel čaju, 4 diely vody), veľa ľudí používa pomer 1:10. Správne pripravený čaj je bezpečný i v nezriedenej forme, ale ide skôr o plytvanie. Podobne ako pri vermikomposte, kde vyššia dávka ako 20-25% v kvetináči už neprináša žiaden benefit navyše. Čaj môžeme aplikovať ako zálievku priamo do pôdy, alebo ako postrek na list. Aplikácia postrekom na list je užitočná pri zlepšovanií zdravia rastlín, ktoré sú choré alebo napadnuté. Na dosiahnutie skutočných výsledkov je potrebná viacnásobná aplikácia. Odporúčaná aplikácia je je raz za dva týždne.

Dážďovkový čaj môžeme tiež využiť pri naočkovaní osiva mikróbami pred výsadbou. Osivo namočíme do čaju asi na tri minúty. Následne ho vyberieme a necháme približne dalších desať minút aby nasalo prebytočný čaj. Takto je povrch osiva pokrytý užitočnými mikróbami ktoré sa v pôde dostanú presne na to správne miesto. Takto ošetrené semená majú vyššiu klíčivosť a výrazný nárast nadzemnej biomasy v porovnaní s osivom, ktoré takto ošetrené nie je. Navyše koreň takto ošetereného osiva funguje tiež ako druh dopravného systému pre mikroorganizmi do nižších vrstiev pôdy.